Cynar cocktail at jiggers gent

Het mag wel even slecht weer geweest zijn de afgelopen week, maar de zomer is nog lang niet voorbij hoor. Sterker nog: vanaf volgende week wordt het weer stralend zonnebrillenweer. Bij zonnebrillenweer denk ik aan terrasjes doen op zwoele avonden met je allerbeste vrienden én met verfrissende cocktails. Mijn lievelingscocktail was (surprisingly) Gin Tonic. Het drinkt vlotjes weg (is dat een goed teken?), het is fris en het heeft geen té overheersende smaak. Maar het werd eens tijd voor iets anders..

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd bij de beste cocktailbar van Gent: JIGGER’S. Daar werd ik voorgesteld aan een nieuwe cocktail dat uit Cynar en Tonic bestond. Cynar op zich is helemaal niet meer zo nieuw. Het werd namelijk al in 1952 in Italië gelanceerd door Angelo Dalle. Cynar was geboren en werd wereldwijd opgepikt door barmannen.

Cynar cocktail at jiggers gent 3

Wat is Cynar nou eigenlijk?

Cynar is een kruidige bitterzoete Italiaanse drank op basis van Artisjok. For real? Yes! Artisjok is de basis voor Cynar. Lust je geen artisjok? No worries. De basis is gemaakt met cynarine, een bittere stof uit de wortels en bladeren van artisjok. Er zitten ook nog 13 andere kruiden en planten in. Dat zorgt ook voor de diepbruine kleur van Cynar. En het voordeel? Cynar bevat maar 16,5% alcohol. Je kunt er dus iets meer van drinken van Gin Tonic.

Cynar cocktail at jiggers gent 1

In België raken ook steeds meer barmannen vertrouwd met de vele mogelijkheden van Cynar. Je kunt Cynar puur drinken, wat redelijk bitter en zwaar is. Ik vond het puur niet zo heel lekker. Maar in een mix met Tonic en een schijfje pompelmoes was ik er weg van. Bij Jigger’s maakten de talentvolle barmannen er een variatie op: Cynar Cooler. Deze cocktail werd geserveerd in een jampotje (ook wel een Mason jar genoemd).

Mixologist Olivier Jacobs van Jigger’s:
Bittere dranken, de ‘amari’, zoals kruidenlikeurs in Italië, Duitsland en Nederland behoren tot ons Europees erfgoed. Hun grote troef zit in hun verrassende smaak. Soms een beetje medicinaal, oké maar je kan er heerlijke dingen mee doen. Combinaties van bitter, zoet en zuur, zoals bij de Cynar Cooler, zijn heel verfrissend. Echte smaakbommen ook, met meestal een lager alcoholpercentage.

Cynar cocktail at jiggers gent 2

Wil je zelf aan de slag met Cynar? Hier is het recept van de Cynar Cooler. 

– Maak de cocktail klaar in een ijsgevuld glas.
– Giet er 5 cl Cynar en 15 cl premium tonic over
– Voeg een partje pompelmoes toe en werk af met enkele blaadjes basilicum

Santé !

Vertel, wat is jullie lievelingscocktail? 

Comments

Leave a comment!

0

4 comments

benieuwd naar, als echte Gin liefhebber. :)

[Reply]

You, me, saturdaynight and this cocktail. Hoe laat ben ik welkom??

[Reply]

Aaah ik houd van Jiggers! Deze cocktail ziet er heerlijk uit!

[Reply]

Een goeie cocktail kan er aaaaltijd wel in bij mij, mmm :-)

[Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.