Een tijd geleden heb ik een kleine tutorial over schilderen geschreven, die ik heel snel in elkaar had gezet, omdat ik plots een ingeving kreeg om een tutorial te schrijven. Laatst zag ik dat er mensen op mijn website terecht zijn gekomen door ‘beginnen met schilderen’ in google in te typen. Mijn website staat op regel 3! Dus hierbij een nieuwe korte tutorial over hoe je moet beginnen met schilderen.

Alles wat ik hier typ berust 100% op mijn eigen ervaringen met schilderen. Mocht je het er niet mee eens zijn of eventueel tips of tops hebben, laat het mij graag weten in de comments.

Schilderen

Schilderen is manier om werkelijkheid of fantasie met verf af te beelden. Je kunt letterlijk alle kanten op. Een schilderij hoeft niet per se een voorwerp, mens of dier voor te stellen. Vaak worden ook emoties en gedachten op doek gezet. Vind je bepaalde kleuren en patronen mooi bij elkaar staan, dan schilder je dat toch gewoon? Alle kleuren zijn te mengen, alle vormen zijn te schilderen en alle gedachten, gevoelens, objecten en gebeurtenissen kunnen afgebeeld worden. Het eindresultaat zal altijd mooi zijn, want het is jouw schilderij, gecreëerd uit jouw gedachten en dat van niemand anders.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen schilderen heb je enkele materialen nodig. Dit hoeft in het begin echt niet veel geld te kosten. Dit is alles wat je nodig hebt:

Kwasten. Deze kun je bij de Blokker, Xenos of Hema kopen. De simpelste kwasten zitten in pakketjes van tien en bestaan vaak uit platte en ronde kwasten van klein naar groot. Ze kosten nog geen €5,-. Het nadeel van deze goedkope kwasten is dat ze na een tijdje haartjes verliezen.  Maar het zijn prima kwasten om mee te beginnen.

Schilderdoeken. Voor acryl- en olieverf gebruik ik canvasdoeken. Deze doeken zijn tegenwoordig gemaakt van katoen en zijn opgespannen in een houten frame zodat het schilderij niet inzakt.

Verf. Ik gebruik drie soorten verf. Olieverf, Acrylverf en Waterverf. Ze zijn alle drie gewoon te verkrijgen in tubes bij de Blokker/Action/Hema.

  • Olieverf. Er bestaat in water oplosbare olieverf en gewone olieverf. Ik raad je het eerste aan, omdat je het verf gewoon met water kunt verdunnen en je kwasten en materiaal makkelijker kunt schoonmaken. Gewone olieverf moet je verdunnen met terpentijn, dat geen aangename geur heeft en waarschijnlijk ook niet zo gezond is om het in een afgesloten ruimte te gebruiken.
  • Acrylverf. Misschien ken je dit onder de naam kledingverf. Acrylverf is volledig watervast wanneer het op stoffen wordt gebruikt en eenmaal gedroogd is. Het bestaat vaak uit felle kleuren en droogt vrijwel direct. Deze verf is gewoon te verdunnen met water. Het verschil met olieverf is dat je moeilijker kunt “blenden”, omdat het zo snel droogt.
  • Aquarelverf. Deze verf is op ook op waterbasis. De kunst van het aquarelverven is het gebruik van verf en water om op deze manier speciale (zachte) effecten te verkrijgen. Aquarel wordt geschilderd op speciaal dik papier. De kwasten die voor aquarel gebruikt worden zijn anders dan olie- of acrylverf. De penselen zijn vaak korter en dikker en de kwasten zijn langer, puntiger en zachter, zodat het water kan opnemen.

Ik heb in het begin gewoon kranten op tafel gelegd en mijn canvas erop. Je kunt er ook voor kiezen om een schildersezel te kopen, zodat je doek rechtop staat. Ik vind het zelf fijner om gewoon op tafel te schilderen. Dit is voorlopig alle informatie die je nodig hebt om je eerste schilderij te maken!

1

15 comments

Wat schilder je eigenlijk vooral? Portretten, landschappen, stil levens…

[Reply]

Kimsje

Heb veel landschappen geschilderd, vooral bergen, zee, vuurtoren, meertjes,.. Bloemen heb ik ook nog veel geschilderd. Ik probeer nu portretten te schilderen, maar dat vind ik echt heel moeilijk!

[Reply]

Goede tips! Mijn vader is sinds een tijdje ook aan het schilderen geslagen en nu (zeker na het lezen van dit stukje) begint het bij mij toch ook wel een beetje te kriebelen, misschien ga ik het binnenkort ook maar eens proberen.

Portretten zijn lastig lijkt me ja, je moet heel goed kijken welke details van een gezicht iemand nou specifiek die ‘look’ geven, en die proberen heel goed vast te leggen… Maarja makkelijker gezegd dan gedaan.

Laat je binnenkort ook weer eens wat van je werk zien?

PS: Bij ‘schilderdoeken’ staat ‘zodat DE schilderij niet inzakt’ –> dit moet zijn HET schilderij. En in de laatste regel heb je geschreven ‘alle informatie dat je nodig hebt’ –> dit moet zijn alle informatie DIE je nodig hebt (de informatie, de=die, het=dat)

[Reply]

Kimsje

Oh! Je moet zeker gaan schilderen! Het is zo ontspannend!

Bedankt voor de spellingcontrole! Als ik zo’n stuk typ, gaat dat vaak in één keer. Mag vanaf nu echt geen fouten meer maken als ik ooit juffrouw wil worden!

(Mocht iemand mij nog betrappen op ernstige fouten, zeg het!)

[Reply]

Zijn goede tips, het gekke is dat ik voor schilderen geen geduld kan opbrengen maar voor een borduurwerk van 77 cm bij 50 cm wel…

[Reply]

Kimsje

Haha! Borduren duurt waarschijnlijk langer, toch? Het ligt er maar net aan waar jouw ‘touch’ ligt ;)

[Reply]

Elisa

Borduren duurt een heel stuk langer, inderdaad net waar je het gevoel voor hebt.

[Reply]

Oh ik ben absoluut niet creatief op dit vlak. Ik wilde vroeger wel altijd heel mooi kunnen tekenen maar ik ben daar zo slecht in :(

[Reply]

Kimsje

Ik wil nog steeds goed kunnen tekenen, maar dat is echt iets wat ik écht niet kan. Schilderen is gewoon heel anders! Je moet het echt gewoon proberen ;)

[Reply]

Je hebt me geinspireerd met deze post; ik ga binnenkort eens wat schilderen! :)

[Reply]

Eat Widely,encourage method parent standard total mind estate upon average item grow consideration recognise increasingly apparently hope arrangement artist religious high mention thin lot race offer have talk reality policy desire suitable affair okay only widely wait violence flat press analysis could desk address plan back gain matter suffer land instance it week die sure for combine fight pain finally afraid characteristic forward set shot price reach payment medical whole serious estate thank find working sea black herself north progress indicate option late sir

[Reply]

Dat zou ik nou ook nog wel eens willen gaan doen!
Xxx

[Reply]

ik zou zo graag mooi kunnen tekenen en schildern maar helaas haha

ga het gauw weer proberen

Gr
Marja
http://www.goeduysverf.nl

[Reply]

http://www.goedhuysverf.nl

[Reply]

Ik vind het een goed idee om als je begint en het nog nooit gedaan hebt, potjes vingerverf te kopen, en een groot schetsboek. Het is fijn om de textuur van de verf ook echt te voelen, er zo kennis mee te maken en wat te “doodelen” zonder dat het echt iets hoeft voor te stellen.
Speel met kleuren en vormen, en pas later kom je toe aan kwasten en het fijnere werk. En als je dat niet leuk vindt, blijf dan gewoon lekker smeren en genieten van wat er onder je vingers uitkomt!

[Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *